top of page

Naast het sieradenwerk is het grote zilverwerk van Jan en Pauline is een verhaal apart. De gebruikelijke zilversmidstechnieken worden overboord gezet: alternatieve technieken, materialen en een andere zienswijze worden binnengehaald.

In verschillende werkstukken die gekozen zijn voor de Dutch Design expositie in Oraniënbaum is elektroforming toegepast. Hierbij groeit a.h.w. puur zilver aan op een geschikte ondergrond tot een volwaardig zelfstandig werkstuk. De vormgeving kan nu een geheel andere kant opgaan; het lijkt in niets op het gebruikelijke gehamerde oppervlak. Door regelmatig dit proces te onderbreken en de vorm iedere keer opnieuw te bezien en te corrigeren, ontstaat er een bijzonder eindresultaat.

JUGUM (Pauline Barendse)
Foto credit: Rob Glastra, Schoonhoven
De Jugum van Pauline Barendse is hier een goed voorbeeld van. Pauline koos voor een vormgeving die het meest weg heeft van gebeeldhouwd zilver. Het oppervlak vertoond gelijkenis met breukvlakken in rotsen.

Het werken met zilver vergt een enorme inspanning (JUGUM). Niet alleen vanwege de vakkennis die nodig is om het materiaal toe te passen, maar ook het trachten zich los te maken van de last (JUGUM) van het functionele aspect.
JUG (KAN) is afgeleid van JUGUM, Latijn voor last en/of inspanning.

Er wordt vaak van de ontwerper verwacht dat een gebruiksvoorwerp gecreerd wordt. Zij is daar in zoverre in meegegaan, dat de kan (de Jug) niet direct bruikbaarheid uitstraalt. Zo zit er een groot gat midden in de kan, lijkt het een zwaar en onhandelbaar ding en wordt de deksel  gevormd door een steen. Toch is het een bruikbare kan maar met een knipoog.

STRRIP TEASE!! (Jan Matthesius)
Foto credits: Fred Weegenaar, Den Haag
Deze bescheiden bonbonschaal is opgebouwd uit strippen zilver. Wanneer gevuld met bonbons wordt het een echte “teaser”. Dit werkstuk is samengesteld uit fragiel zilver, wat later versterkt is m.b.v. elektroforming.

HERINNERINGSDRUPPELS (Pauline Barendse)
Foto credits: Rob Glastra, Schoonhoven
Holle discusvormen, opgebouwd uit zilverplaat, maar ook titanium. Voordat de vormen dichtgelast worden met een laser, wordt een dierbare herinnering binnenin geplaatst. Door de geringe warmte-inbreng van de laser ondervindt de inhoud hier geen schade van. De bezitter kan de vormen in huis plaatsen of koesterend meedragen. Het is jouw eigen herinnering…

1 KILO ZILVER (Jan Matthesius)
Foto credits: Jan Matthesius, Schoonhoven
Een eenvoudige, halfronde zilveren schaal, aan de binnenzijde zilverkleurig, aan de buitenzijde zwart gepatineerd. De rand dun uitgeschmeed tot een ragfijne lijn. De schaal is aangevuld zilveren granules , tot het totaalgewicht 1 kilo bedraagt.

 

ME AND MYSELF (Pauline Barendse)
Foto credits: Pauline Barendse, Schoonhoven
Me and Myself verteld een verhaal: een feestje bouwen met jezelf en het prima kunnen vinden met jezelf
Het object is deelbaar in een kandelaar en een wijnbeker
Door het op avontuur gaan van de mogelijk – en onmogelijkheden van materiaal, techniek en vormgeving onstond o.a. deze beker. Het materiaal: was is gebruikt zoals was niet bedoelt is;  ze is gaan beeldhouwen in deze taaie materie.
Een verrassende vormgeving was het resultaat, welke goed de sfeer weergeeft waar zij naar op zoek was; robuust, groots, indrukwekkend zoals ook de natuur voor haar kan zijn. Zo ervaart ze dit tijdens haar bergtochten en in de ondergrondse wereld van grotten.Eenmaal deze vorm en sfeer bereikt, wordt dit vertaald naar puur zilver, wat inherent is aan de techniek; het aan laten groeien van zilver op een vorm. Door dit proces regelmatig te onderbreken en veel aandacht te besteden aan de afwerking, detaillering en vorm wordt uiteindelijk het gewenste resultaat bereikt.Tot slot wordt het zilver gedeeltelijk gepatineerd (lees gezwart), om op die manier een juist contrast en samenspel te krijgen tussen de twee vormen.

 

(OLIJF)LEPEL (Jan matthesius)
Foto credits: Rob Glastra, Schoonhoven
Een lepel samengesteld uit dun zilverdraad heeft weinig sterkte. Door vervolgens de zilverdraad te versterken met elektroforming ontstaat een bruikbare lepel. De lepel is welliswaar “lek” door de talloze openingen, maar dit heeft zijn bruikbare kanten: olijven uit de olie scheppen, balletjes uit de soep, kersen uit het sap

bottom of page