top of page
Zoeken

Aankoop Zilvermuseum

Zilverkunst object 'Treasure of New Life'

Donderdag 14 september vond de officiële overhandiging van het werk Treasure of New Life (2006) van Jan Matthesius aan het Nederlands Zilvermuseum plaats. Dankzij de Vrienden van het Zilvermuseum, particuliere schenkingen en crowdfunding is het toevoegen van deze ‘Treasure’ aan de collectie waargemaakt. Jan Matthesius en het Nederlands Zilvermuseum wil iedereen die hierbij zijn steentje heeft bijgedragen bedanken. Treasure of New Life is vanaf nu te bewonderen in een vitrine op zaal en zal daarna zijn plek vinden binnen de vaste collectie.


Hedendaags Zilver

De Treasure of New Life van Jan Matthesius vormt een mooie aanvulling op de collectie hedendaags zilver van het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven. Enerzijds omdat het een heel uniek object is dat in 2006 niet voor niets de eerste prijs won bij de Schoonhoven Silver Award, maar ook omdat het past in de collectie hedendaagse zilver van het museum en het een verbinding legt met de historische collectie. Daarin vind je namelijk de eerste toepassing van galvanoplastiek in Nederland door de Zilverfabriek van Kempen.


Schoonhoven Silver Award

2006 Het thema van de (derde) internationale ontwerpwedstrijd ‘Schoonhoven Silver Award’ was “Een pronkstuk in zilver”. De jury koos unaniem Jan Matthesius met zijn object Treasure of New Life als overtuigende winnaar.

De jury: “Het is een verrassend artistiek en eigentijds ontwerp. De originaliteit waarmee het thema is geïnterpreteerd wordt bijzonder gewaardeerd en het op zichzelf staande werk is een opvallend pronkstuk.

Het organische van de vorm wordt versterkt door de nonchalante rafel aan de rand van de opening van de cocon. Deze subtiele snede doorbreekt de geslotenheid en massiviteit van het object en leidt de blik van de toeschouwer het voorwerp in. De bijna achteloze eenvoud van de rand vormt een simpele maar krachtige toevoeging.

Het verloop van de structuur op de buitenzijde van de vorm versterkt de levendigheid door het fraaie timbre van het zilveren oppervlak. De toepassing van de aan de jury toegelichte galvanotechniek is een noviteit in de – korte – geschiedenis van de Schoonhoven Silver Award en heeft de jury verrast en aangesproken.”


Jan Matthesius:

‘De gedachte achter de creatie van ‘Treasure of New Life’ was het ontwerpen en vervaardigen van een groot zilveren object dat zo’n uitstraling heeft dat het zichtbaar niet te realiseren is met de gebruikelijke hamertechnieken. Bovendien wilde ik een mystieke Black Hole ervaring meegeven aan de toeschouwer.'Making ofComments


bottom of page